Ish-senatori dhe prokurori zviceran Dick Marty ka ndërruar jetë të enjten në moshën 78-vjeçare. Lajmi për vdekjen e Marty-t u konfirmua edhe nga partia e tij, radikalët e qendrës së djathtë.

Por kush ishte Dick Marty?

Marty u lind në kantonin jugor italishtfolës të Ticinos, ku shërbeu si zëvendësprokuror publik, më pas prokuror publik nga viti 1975-1989. Ai ishte anëtar i qeverisë kantonale të Ticinos nga viti 1989 deri në 1995.

I zgjedhur në Senatin Zviceran në vitin 1995, ai ishte anëtar i Partisë Radikale të qendrës së djathtë. Ai dha dorëheqjen në vitin 2011. Ndër nismat e tij ishin instalimi i një prokurori federal të pavarur dhe dekriminalizimi i abortit.  Ai u zgjodh në asamblenë parlamentare të Këshillit të Evropës në vitin 1999 dhe kryesoi Komisionin për Çështjet Ligjore dhe të Drejtat e Njeriut nga viti 2005 deri në 2008. Ai doli në pension në vitin 2011.

Në emër të komitetit, ai hetoi burgjet sekrete të CIA-s në Evropë, duke publikuar një raport në vitin 2006 që thoshte se 14 vende kishin bashkëpunuar me SHBA-në në një “rrjetën e merimangës” të abuzimeve të të drejtave të njeriut. Marty tha se vende të tjera, përfshirë Zvicrën, ishin përfshirë në mënyrë aktive ose pasive në ndalimin ose transferimin e personave të panjohur.

Në vitin 2010 ai publikoi një raport mbi trafikimin e dyshuar të organeve në Kosovë, i cili implikonte anëtarë të rangut të lartë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Pas raportit të tij ishte themeluar Gjykata Speciale me seli në Hagë ku po gjykohen ish-krerët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Të gjitha akuzat për trafikim organesh janë hedhur poshtë.

Hetimi i fundit me sa duket ishte katalizatori për një urdhër të supozuar për atentat kundër Marty nga Serbia, transmetojnë mediat zvicerane. Kohë më parë, Marty tha se shërbimet sekrete serbe donin ta ekzekutonin, e më pas ua linin fajin shqiptarëve.

Kryeministri Edi Rama, në tetor në Këshillin e Evropës, kërkoi anulimin e raportit të Dick Marty-t për trafikun e organeve në Shqipëri dhe Kosovë, duke theksuar se ai është ‘Fake news’ më i rëndë në histori që baltos luftën e një kombi për liri.

Top Channel