Parlamenti Evropian votoi sot Rezolutën për Malin e Zi, e cila konfirmon bllokimin e procesit të anëtarësimit në Bashkimin Evropian (BE).

“Arsyet janë dështimi për të ndërtuar një konsensus për çështjet me interes kombëtar dhe mungesa e dialogut ndërpartiak. E gjithë kjo çoi në vonesën e përparimit në reforma dhe e shtyu Malin e Zi në një krizë të thellë politike dhe institucionale,” thuhet në dokumentin e PE, ndër të tjera.

529 përfaqësues evropianë votuan “pro” në seancën plenare, 51 ishin kundër dhe 53 abstenuan.

Në prag të miratimit të rezolutës, PE zhvilloi dje një diskutim për situatën në Mal të Zi, nga ku thuajse njëzëri u njoftua se Podgorica zyrtare prej vitesh është në ngecje në procesin e integrimit evropian për shkak të paqëndrueshmërisë politike. situatë. Teksti i rezolutës përfshin edhe një amendament që kërkon që Mali i Zi të bëjë regjistrimin e popullsisë “sapo të përfundojë bllokimi politik në vend”, raporton Radio Evropa e Lirë.