Dimri vjen me shumë “negative”: temperatura bie, dita bëhet më e shkurtër, moti përkeqësohet. E gjithë natyra duket se po bën një pushim. Nuk është aq e lehtë të qëndrosh jashtë dhe të shijosh diellin. E njëjta gjë vlen edhe për ata që duan të ushtrojnë në ambiente të jashtme dhe natyrore: moti i keq i dimrit shpesh i detyron ata të mbyllen brenda dhe të zëvendësojnë rrugët dhe parqet me palestra dhe salla.

Sidoqoftë, kërkimet e fundit po i inkurajojnë vrapuesit që të mos braktisin “shtegun” e tyre të preferuar fizik të stërvitjes, duke argumentuar se përfitimet e vrapimit në kushtet e ftohta janë më të mëdha se stërvitjet që zhvillohen në muajt e ngrohtë. Në veçanti, studiuesit argumentojnë, moti i ftohtë mund t’i ndihmojë vrapuesit të djegin më shumë yndyrë “Ushtrimi është ilaç, edhe në dimër,” vëren ai. tha Dr. Joshua Blomgren, asistent profesor në Qendrën Mjekësore të Universitetit Rush në Çikago. “Moti i ftohtë nuk duhet të detyrojë vrapuesit të jenë të tillë. të mbyllura në ambiente të mbyllura. I inkurajoj pacientët e mi që të vazhdojnë të vrapojnë në mënyrë të sigurtë jashtë, ” dhe ndjehuni më të shëndetshëm në përgjithësi.peshë, humbni më shumë

Vrapimi në mot të ftohtë shkakton më pak stres termik në trup, gjë që e bën vrapimin në dimër më të lehtë sesa në verë, shtoi Dr. Blomgren. Temperaturat më të larta të trupit shoqërohen si me sforcim të shtuar ashtu edhe me tendosje shtesë në zemër, mushkëri dhe metabolizëm. Dhe përfitimet nuk ndalen këtu. Vrapimi dimëror gjithashtu mund të nxisë metabolizmin, në një kohë kur temperaturat e ftohta bëjnë që metabolizmi të ngadalësohet në përpjekje për të mbajtur yndyrën për të përballuar temperaturat e ulëta. . Megjithatë, vrapimi në të ftohtë e mashtron trupin që të ndalojë këtë ngadalësim dhe t’ju ndihmojë të mbani një peshë të shëndetshme.

Provat shkencore tregojnë gjithashtu se ushtrimet në temperatura të ulëta mund të ndihmojnë në shndërrimin e yndyrës së bardhë “të keqe” në yndyrë “të mirë” kafe, thekson Dr. Blomgren. Yndyra e bardhë mund të shkaktojë inflamacion dhe rezistencë ndaj insulinës, ndërsa yndyra kafe është ind metabolik, i cili ndihmon në djegien e kalorive.

Sigurisht që temperaturat e ulëta mund të çojnë në probleme të tjera shëndetësore, prandaj Dr. Blomgren rekomandon të kujdeseni për sa vijon:

  • Vishuni mirë dhe me shtresa
  • Preferoni pëlhura që largojnë djersën në vend të pambukut ose leshit
  • Vishni kapelë mbrojtëse
  • Pini shumë ujë para dhe pas vrapimit
  • Vishni një mbulesë për hundën dhe gojën për të lehtësuar frymëmarrjen
  • Kini kujdes të mos rrëshqitni në akull, i cili mund të jetë në vende të fshehura.

Sigurisht, në kushte ekstreme të motit, do të jetë mirë të qëndroni brenda dhe të vazhdoni stërvitjen atje, përfundon Dr. Blomgren.