Arabia Saudite dhe Siria kanë rifilluar punën e misioneve diplomatike në të dy vendet, sipas mediave shtetërore, më shumë se një dekadë pasi Riadi ndërpreu lidhjet për trajtimin brutal të qeverisë siriane të luftës së saj civile.

“Mbretëria e Arabisë Saudite vendosi të rifillojë punën e misionit të saj diplomatik në Republikën Arabe Siriane”, njoftoi të martën agjencia shtetërore Saudite e Shtypit.

Njoftimi erdhi dy ditë pasi Siria u ripranua në Ligën Arabe – pavarësisht kundërshtimeve të përsëritura nga Shtetet e Bashkuara për t’i dhënë fund izolimit të një regjimi që ai mban përgjegjës për vdekjen e më shumë 300,000 civilëve dhe zhvendosjen e miliona njerëzve në luftën civile të vendit.

Damasku njoftoi gjithashtu vendimin për të rifilluar punën e misionit të saj diplomatik në Mbretërinë e Arabisë Saudite, sipas medias shtetërore siriane SANA, duke cituar një deklaratë nga një burim zyrtar në Ministrinë e Punëve të Jashtme.

“Bazuar në lidhjet e thella dhe përkatësinë e përbashkët të popujve të Republikës Arabe Siriane dhe Mbretërisë së Arabisë Saudite, dhe në konfirmimin e vullnetit të të dy komuniteteve, dhe bazuar në Republikën Arabe Siriane, besojnë në rëndësinë e forcimit të marrëdhënieve dypalëshe midis Arabëve vendet për t’i shërbyer veprimeve të përbashkëta arabe, Republika Arabe Siriane vendosi të rifillojë punën e misionit të saj diplomatik në Mbretërinë e Arabisë Saudite”, thuhet në deklaratë.