Rrjeti britanik i lajmeve BBC ka rikthyer vëmendjen tek emigracioni i paligjshëm i shqiptarëve në Britani si dhe të shqiptarëve që vuajnë dënime në institucionet e burgimit atje.

Në një reportazh të gjatë, gazetarja Lucy Williamson se disa të burgosurve iu ofruan 1500 £ për t’u larguar, dhe disa planifikojnë të kthehen duke e parë këtë si një mundësi për t’i shpëtuar burgut, pasi në Shqipëri ata nuk janë të detyruar të rikthehen në burgje.

Autoritetet shqiptare kanë konfirmuar se shumica e shtetasve të saj të kthyer me forcë në shtëpi nga Britania e Madhe këtë vit u dënuan për krime atje. BBC ka folur me ata burra të dërguar në shtëpi dhe mësoi se disa të burgosurve iu ofruan 1500 £ për t’u larguar – dhe disa planifikojnë të kthehen.

Çdo javë, një turmë e vogël mblidhet në gardhin me tela të rrokullisur të vendosur në pjesën e pasme të aeroportit të Tiranës në Shqipëri.

Pista e ngushtë përtej saj, e mbërthyer midis maleve të zeza të thepisura dhe mureve të larta gri të njësisë së policisë kufitare, është vendi ku zbarkojnë fluturimet e dëbimit në Mbretërinë e Bashkuar – të vëzhguara nga afër nga familjet që presin në gardh.

Duhen orë të tëra që të dëbuarit të shfaqen, duke rrjedhur ngadalë nëpër portë për t’u pritur me përqafime, buzëqeshje të turpshme dhe lot.