Dhuna etnike në shtetin indian të Manipur ka lënë qindra të shtruar në spital dhe ka zhvendosur 23,000, sipas zyrtarëve të spitalit dhe ushtrisë indiane.

Të paktën 55 persona kanë mbetur të vdekur dhe 260 të tjerë janë shtruar në spital që kur shpërtheu dhuna midis anëtarëve të grupeve etnike Kuki dhe Meitei në fillim të kësaj jave, thanë të dielën zyrtarët e spitalit në qytetin Imphal.

Ushtria indiane, ndërkohë, tha se 23,000 civilë ishin larguar nga luftimet, ndërsa njerëzit e zhvendosur ishin vendosur në baza ushtarake dhe garnizone në shtet.

Dy grupet etnike janë përleshur në rrugët e Imphal në lindje të Indisë dhe gjetkë.

Plagët me armë zjarri janë lëndimi më i zakonshëm, sipas zyrtarëve në spitalet Imphal, Instituti Rajonal i Shkencave Mjekësore, Instituti i Shkencave Mjekësore Jawaharlal Nehru dhe Spitali i Qarkut Churachandpur.

“Shumica e pacientëve po vijnë me lëndime të rënda plumbash ose janë goditur në kokë me shkopinj,” tha për CNN Dr Mang Hatzow nga Spitali i Qarkut Churachandpur në Manipur.

Video dhe foto të transmetuara në televizionin lokal treguan automjete dhe ndërtesa të djegura, me tym të zi të dendur që dilte nga rrugët.

Trupat e ushtrisë indiane janë dislokuar në rrugë dhe një ndërprerje pesëditore e internetit celular është në fuqi.

Një udhëheqës i fiseve të të rinjve që punon në Imphal i tha CNN-it se shtëpia e tij ishte vandalizuar dhe plaçkitur më 4 maj dhe se që atëherë ai kishte qëndruar në një kamp ushtarak.

“Ajo që ne po dëshmojmë këtu për fat të keq është se duket se ka një seri sulmesh shumë sistematike, të planifikuara mirë. Ekzekutimi është pothuajse klinik dhe ata i dinë saktësisht shtëpitë ku banojnë njerëz nga komunitetet fisnore,” tha udhëheqësi, i cili kërkoi të mos identifikohej për shkak të frikës për sigurinë e tij.

“Shumë shtëpi janë djegur, të gjitha kishat tona janë vandalizuar, disa janë djegur. Unë mezi shpëtova – turma ishte tashmë në shtëpi. I ngjita gardhit tek shtëpia e fqinjëve. Unë sapo erdha me çantën time të laptopit në këtë kamp. Unë nuk kam asgjë.”

Ai tha se kishte rreth 5,500 njerëz që qëndronin në kampin e tij dhe se kishte rreth gjashtë ose shtatë kampe në Imphal gjithsej.

Ushtria tha se kishte shpëtuar gjithsej 23,000 civilë dhe i kishte zhvendosur në bazat operative dhe garnizonet ushtarake. Ai shtoi se kishte një “rreze shprese” dhe një qetësi në luftime për shkak të punës së shpëtimit të kryer nga Armata 120-125 dhe pushkët Assam, të cilat kishin “punuar pa u lodhur për 96 orët e fundit për të shpëtuar civilët në të gjithë. komunitetet, frenoni dhunën dhe rivendosni normalitetin.”

Ai tha se kishte rritur gjithashtu përpjekjet e vëzhgimit duke përdorur drone dhe helikopterë.

Në fillim të kësaj jave, guvernatori i shtetit, Anusuiya Uikey, lëshoi ​​urdhra “të qëlloni në sy” në një përpjekje për të vënë situatën nën kontroll.

Urdhrat ishin autorizuar për “raste ekstreme ku të gjitha format e bindjes, paralajmërimit, forcës së arsyeshme etj. ishin ezauruar” dhe situata “nuk mund të kontrollohej”, tha një deklaratë nga departamenti i brendshëm i Manipur.