Një burrë që dyshohet se jetonte në Montreal prej vitesh me një identitet të rremë për të shmangur burgun në Shqipëri, ku u dënua në mungesë për vrasjen e një oficeri policie dhe djalit të tij, u lirua me kusht në gjykatën e Montrealit të enjten ndërsa ai sfidon një urdhër ekstradimi.Gjyqtari i Gjykatës së Lartë François Dadour ra dakord me kërkesën e avokatëve që përfaqësonin Ëngjëll Brahimi, 60 vjeç, që ai të lirohej ndërkohë që çështja e ekstradimit është në pritje. Brahimi është përfaqësuar nga avokatët mbrojtës Andrew Barbacki, Jordan Trevick dhe Sara Malik në çështjen e ekstradimit.
Dadour vendosi një sërë kushtesh që Brahimi duhet të zbatojë. Përveç kushteve standarde të lirimit me kusht – që ai të ruajë qetësinë, të respektojë një shtetrrethim dhe të paraqitet në datat e ardhshme të gjyqit – një palë e tretë ra dakord të bënte një depozitë prej 20,000 dollarësh për të mbështetur kërkesën e Brahimit për lirim me kusht. Brahimi dhe gruaja e tij gjithashtu ranë dakord të vendosnin një obligacion prej 100,000 dollarësh në pronën që zotëronin.

Gjykatësi vendosi gjithashtu një kusht jashtëzakonisht të rreptë që kërkon që Brahimi të raportojë në RCMP çdo ditë jave, ndërkohë që ai është i lirë me kusht. Normalisht, një personi të cilit i është dhënë lirimi me kusht në një çështje penale kërkohet të paraqitet në një stacion policie një herë në javë ose një herë në muaj.

Çështja do të kthehet në gjykatë më 26 qershor.

Në janar, qeveria shqiptare kërkoi ekstradimin e Brahimit ndërsa pretendonte se ai jeton prej vitesh në Kanada me emrin Piro Kota. Avokatët e Brahimit kanë pranuar se Kota është vërtet Brahimi.

“Bëhet fjalë për mjaftueshmërinë e provave se ai është autori (i dënuar në mungesë në Shqipëri)”, tha Barbacki. “Ne po sfidojmë besueshmërinë e provave atje.”

Sipas një deklarate të depozituar në kërkesën për ekstradim: “Më 21 maj 2001, kërkuesi u shpall fajtor në mungesë nga një gjykatë shqiptare për vrasje me paramendim për shkak të hakmarrjes, vrasje të kryer në rrethana të tjera specifike, tentativë vrasjeje dhe armëmbajtje pa leje. Dy nga viktimat mbetën të vrarë, njëri prej të cilëve fëmijë. Tjetri ishte ish-shefi i hetuesisë në qarkun shqiptar të Fierit.”

Brahimi u arrestua në Montreal më 26 janar.

Previous article“Land Rover, Porsche Cayenne…” , arrestohet ‘skifteri’ shqiptar që vidhte makinat luksoze në Greqi
Next article I akuzuar se ka gisht në zhdukjen e shqiptares 9 vite më parë/ Zbulohet identiteti i italianit të arrestuar