Alberta ka shpallur një gjendje të jashtëzakonshme pasi zjarret shpërthejnë në të gjithë provincën kanadeze, duke detyruar 25,000 njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre në atë që një zyrtar i lartë tha se ishte një krizë “e paprecedentë”.

Mijëra të tjerëve u është thënë të përgatiten për t’u larguar në një moment, pasi numri i zjarreve – të nxitura nga erërat e forta – u hodh në 110.

Një e treta e flakëve u renditën si jashtë kontrollit.

“Ne kemi shpallur një gjendje të jashtëzakonshme provinciale për të mbrojtur sigurinë, shëndetin dhe mirëqenien e Albertanëve,” tha kryeministrja e provincës Danielle Smith në një konferencë shtypi të shtunën pas një takimi të komitetit të menaxhimit të emergjencave të qeverisë së saj.

Më herët, ajo tha se provinca – një nga rajonet më të mëdha të prodhimit të naftës në botë – “ka përjetuar një pranverë të nxehtë dhe të thatë dhe me kaq shumë ndezje, mjaftojnë vetëm disa shkëndija për të ndezur disa zjarre vërtet të frikshme”.

“Këto kushte kanë rezultuar në situatën e paprecedentë me të cilën po përballet provinca jonë sot,” tha ajo.
Sipas Smith, më shumë se 20 komunitete janë evakuuar dhe të paktën 122,000 hektarë janë djegur.

Deklarata e gjendjes së jashtëzakonshme i jep qeverisë së Albertës “kompetenca më të mëdha për t’iu përgjigjur situatave ekstreme”, tha ajo, duke përfshirë mobilizimin e burimeve shtesë dhe zhbllokimin e fondeve të emergjencës.