Koreja e Veriut po dërgon çifte të pamartuara që jetojnë së bashku për të shërbyer në kampet e punës, duke thënë se ata po helmojnë shoqërinë socialiste të vendit, thanë burimet atje për Radio Free Asia.

“Nëse çiftet do të jetonin në një martesë të zakonshme për më pak se një vit, dënimi do të jetë tre muaj burgim në një kamp trajnimi pune,” tha një burim nga Chongju, në provincën veriperëndimore të Pyongan-it të Veriut, për Shërbimin Korean të RFA-së. kushti i anonimitetit për arsye sigurie.

“Nëse i kalon tre vjet, ata do të kalojnë të paktën dy vjet në kampin e punës,” tha burimi.

Çiftet e pamartuara ose ata që nuk i kanë regjistruar martesat e tyre tek autoritetet, bien nën termin ombrellë “8.3 çifte”, një term zhargon që i referohet çdo çifti që për ndonjë arsye i mungon legjitimiteti.

Termi e ka marrë emrin nga një direktivë qeveritare e lëshuar më 3 gusht 1984, që inkurajoi fabrikat të fitonin para shtesë përtej kuotave të tyre të fitimit të përcaktuara nga shteti duke ripërdorur materialet e mbeturinave.   Mund t’u referohet gjithashtu njerëzve që kanë lidhje jashtëmartesore .

Goditja e 8.3 çifteve është pjesë e një përpjekjeje më të madhe të qeverisë për të eliminuar kulturën “kapitaliste” ose “antisocialiste” nga depërtimi në shoqëri, me pasoja gjithnjë e më të rënda për aktivitetet që qeveria i konsideron të papërshtatshme për një qytetar besnik.

Qeveria njoftoi se do të fillonte të hetonte martesat e zakonshme më 22 shkurt, kur Ministria e Sigurimeve Shoqërore e renditi praktikën midis krimeve të tjera shoqërore antiparti dhe kundër-revolucionare, tha banori i Pyongan-it të Veriut.

Lista përfshinte gjithashtu grabitje, përdhunim, rrëmbim fëmijësh, dhunë kundër zyrtarëve partiakë apo qeveritarë dhe familjeve të tyre, shkrimin e letrave anonime ankimore dhe mbishkrime dhe tha se krimet do të “dënoheshin pa mëshirë”, tha ajo.

“Menjëherë pasi shpallën shpalljen, autoritetet gjyqësore morën masa që banorët të dorëzoheshin vullnetarisht, të cilët kishin kryer shumë krime të ndryshme që kërcënojnë sistemin socialist”, tha burimi. “Çiftet në martesa të zakonshme, martesat e të cilëve nuk janë të regjistruara ligjërisht, u është thënë të dorëzohen brenda një muaji.”

Njësitë e orës së lagjes

Megjithatë, shumica e njerëzve në martesa të zakonshme nuk janë dorëzuar, tha ajo.

“Si rezultat, autoritetet gjyqësore kanë hetuar drejtpërdrejt 8.3 çifte që nga fillimi i prillit.”

Drejtuesit e njësisë së vëzhgimit të lagjes në qytetin e Tokchon vizituan çdo familje në juridiksionin e tyre për të kuptuar se cilët banorë jetonin në martesa të zakonshme, një burim tjetër në provincën e Pyongan-it jugor, në veri të kryeqytetit Pyongyang, i tha RFA-së në kushte anonimiteti për të folur lirshëm. .

“[Ata] shkuan shtëpi më shtëpi për të konfirmuar kartat e nënshtetësisë së secilit çift në fillim të prillit dhe përgatitën një listë të të gjithë çifteve të zakonshme që nuk i regjistruan martesat e tyre,” tha ai. “Ata do t’ia dorëzojnë atë listë Ministrisë së Sigurisë dhe Sigurisë.”