Shtypi italian i referohet një letre të kryeministres Giorgia Meloni drejtuar kancelarit gjerman Olaf Scholz në lidhje me dhënien e ndihmës financiare gjermane për OJQ-të dhe organizatat aktive në fushën e shpëtimit dhe pritjes së emigrantëve dhe refugjatëve në Itali.

Me habi mësova se qeveria juaj, pa koordinim me qeverinë italiane, thuhet se ka vendosur të mbështesë me fonde të konsiderueshme, OJQ-të aktive në fushën e pritjes së emigrantëve të parregullt në territorin italian si dhe shpëtimin në det. Të dyja mundësitë ngrenë pikëpyetje ”, shkruan Meloni në letrën e saj.

Kryeministrja italiane më pas nënvizon: Për sa i përket kapitalit të rëndësishëm dhe të shtrenjtë të dhënies së ndihmës në tokë, është legjitime të pyesim nëse nuk ia vlente të mbështeteshim te Gjermania dhe jo te Italia. Në të njëjtën kohë, dihet gjerësisht se prania e anijeve të OJQ-ve në det shkakton shumëfishimin e menjëhershëm të nisjeve me mjete të pasigurta. Diçka që jo vetëm e rëndon edhe më shumë financiarisht Italinë, por në të njëjtën kohë rrit rrezikun e tragjedive detare.

//Dhe letra e Georgia Melonit përfundon: Unë besoj se përpjekjet, si në natyrë financiare, të vendeve të BE-së të interesuara për të ofruar mbështetje thelbësore për Italinë duhet të përqendrohen në krijimin e zgjidhjeve strukturore për fenomenin e migracionit, për shembull duke vepruar në favor të një BE nismë me vendet tranzit të bregdetit jugor të Mesdheut, e cila do të kërkonte më pak fonde se ajo që ekziston prej kohësh me Turqinë. Me besim në mirëkuptimin dhe bashkëpunimin tuaj, shpresoj se natyra e saktë e këtyre nismave të qeverisë suaj mund të qartësohet më mirë dhe do të jem i lumtur ta diskutoj këtë çështje personalisht në rastin e parë duke filluar me takimin e Komunitetit Politik Evropian dhe Bashkimit Evropian. Këshilli në Granada, më 5 dhe 6 tetor.