Vendet që kryesisht jetojnë nga turizmi janë në telashe të mëdha për shkak të pandemisë së koronavirusit, por gjithçka është e rezervuar në një vend deri në qershor 2021.

Ishujt Chatham, një arkipelag në Oqeanin Paqësor, janë rreth 800 km nga Zelanda e Re. Në të njëjtën kohë, ata bien nën juridiksionin e pikërisht atij shteti.

Për shkak të distancës nga kontinentale, ata nuk ishin gjithmonë zgjedhja e parë për turistët, por tani, furnizuesit e ushqimit atje duhet të refuzojnë rezervimet sepse ata janë thjesht të mbipopulluar.

Në disa sezone standarde, ky vend tërheq përgjithësisht rreth 2,000 turistë. Chatham dhe Pitt, dy ishujt e vetëm të banuar, kanë gjithsej rreth 700 banorë dhe siç e pranojnë edhe ata vetë, nuk janë mësuar me një nxitim të tillë, shkruan BBC.

“Zakonisht nuk ka mysafirë më të rinj, pasi akomodimi këtu nuk është i lirë dhe nuk ka bare plazhi ose vende të ngjashme që tërheqin popullsinë më të re,” thotë Jackie Gurden, menaxherja e turizmit në ishull.

Siç shpjegoi ajo, kur kufijtë u mbyllën për shkak të pandemisë COVID-19, Ishujt Chatham u bënë më kot një nga destinacionet e preferuara të Zelandës së Re.

Në total, vlerëson ajo, vetëm rreth 150 shtretër ekzistojnë në hotele dhe shtëpi konviktesh, ndërsa pjesa tjetër “mbahet” nga akomodimi privat.

Vetëm disa fluturime në javë shkojnë në Ishujt Chatham, pasi vetëm një kompani ajrore Air Chatam i ka përfshirë në itinerarin e saj standard.

Gjithçka është e rezervuar deri në qershor 2021, dhe Gurdenova deklaroi se asaj nuk i kujtohet një situatë si kjo, që “ajo as nuk mund të gjejë një vend për veten e saj”.

Banorët e ishullit Pitt pëlqejnë të thonë se është “vendi i parë i banuar nga i cili mund të shihni perëndimin e diellit çdo ditë”, dhe ishujt janë shtëpia e një faune shumë ekzotike – disa nga zogjtë më të rrallë në botë, krijesa të ndryshme tokësore, por gjithashtu edhe pinguini më i vogël blu.