Është koha për të shtuar një arsye më shumë në listën tuaj për t’u ushtruar: Aktiviteti fizik mund të ndihmojë në parandalimin e rrezikut të vdekjes nga gripi dhe pneumonia, sipas një studimi të ri.

Zbatimi i udhëzimeve të aktivitetit fizik për aktivitetin aerobik dhe forcimin e muskujve zvogëlon rrezikun e vdekjes nga gripi dhe pneumonia me 48%, sipas një studimi të botuar të martën në British Journal of Sports Medicine.

Të rriturit duhet të bëjnë të paktën 150 minuta aktivitet fizik aerobik të moderuar dhe dy ose më shumë ditë aktivitete të moderuara për forcimin e muskujve në javë, sipas Udhëzimeve të Aktivitetit Fizik për Amerikanët.

Studimi u mbështet në të dhënat e sondazhit të më shumë se 570,000 njerëzve nga Anketa Kombëtare e Intervistës së Shëndetit në SHBA midis viteve 1998 dhe 2018. Njerëzit u pyetën për zakonet e tyre të aktivitetit fizik dhe ata u kategorizuan në grupe bazuar në atë se sa mirë e përmbushnin sasinë e rekomanduar të stërvitjes.

Mesatarisht, të anketuarit u monitoruan për nëntë vjet pas anketës fillestare. Kishte 1,516 vdekje nga gripi ose pneumonia në atë kohë.

Si gripi ashtu edhe pneumonia janë ndër shkaqet kryesore të vdekjes në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën, kështu që rezultatet janë domethënëse, tha autori kryesor i studimit Dr. Bryant Webber, një epidemiolog.

Lexuesit mund të vlerësojnë rëndësinë e vaksinimit kundër gripit dhe pneumokokut. Ky studim mund t’i inkurajojë ata që aktiviteti fizik mund të jetë një mjet tjetër i fuqishëm për t’u mbrojtur kundër vdekjes nga gripi dhe pneumonia”, tha ai.

“Ky studim është gjithashtu në përputhje me studimet e ndryshme që tregojnë se stërvitja e rregullt uli në mënyrë dramatike rrezikun e vdekjes nga COVID-19,” tha Sallis në një email.

Por edhe nëse nuk mund të arrini sasinë e rekomanduar, disa aktivitete mund të ofrojnë më shumë mbrojtje se asnjë, sipas studimit.

“Ne zbuluam gjithashtu se çdo nivel i aktivitetit fizik aerobik, edhe në sasi nën nivelin e rekomanduar, ul rrezikun e vdekjes nga gripi dhe pneumonia, në krahasim me mos kryerjen e aktivitetit aerobik,” tha Webber.

Kryerja e 10 deri në 149 minuta në javë aktivitet fizik aerobik u shoqërua me një ulje prej 21% të rrezikut të vdekjes nga gripi dhe pneumonia, tregoi studimi.

Këshilla jonë kryesore për të gjithë – pavarësisht nga mosha apo niveli i perceptuar i aftësisë fizike – është të ‘lëvizni më shumë dhe të uleni më pak’”, tha Webber në një email.

Çfarë thonë ekspertët për ushtrimet kur jeni të lodhur

Përmbushja e objektivit të dy ose më shumë seancave uli ndjeshëm rrezikun e vdekshmërisë, por marrja e shtatë ose më shumë seancave u shoqërua me një rritje prej 41% të rrezikut të vdekjes nga gripi ose pneumonia, tregoi studimi.

Sidoqoftë, ky ishte një studim vëzhgues, vunë në dukje studiuesit, që do të thotë se studimi nuk mund të pretendojë se çfarë shkakton ose parandalon vdekjet – vetëm cilët faktorë ishin të lidhur me një nivel rreziku.

“Përshtatja në dhjetë minuta stërvitje çdo ditë është shumë më e lehtë nga sa mendojnë njerëzit. Mendoni se sa shpejt kalojnë dhjetë minuta kur jeni duke lëvizur pa mendje në mediat sociale ose duke parë shfaqjen tuaj të preferuar televizive”, tha Santas në një email. “Nuk është një investim i madh në kohë, por mund të sjellë përfitime të mëdha shëndetësore.”