Polonia i dha fund sot zyrtarisht kontrolleve të përkohshme kufitare me Sllovakinë fqinje, pasi Varshava prezantoi kontrollet vitin e kaluar për të frenuar migracionin e paligjshëm.

“Heqja e kontrolleve të urdhëruara nga qeveria hyri në fuqi në mesnatë”, sipas agjencisë polake të lajmeve PAP.

Ministria e Brendshme në Varshavë tha se vendimi vjen pas stabilizimit të situatës së migracionit në të ashtuquajturën rrugë ballkanike.

Megjithatë, situata do të vazhdojë të monitorohet, që do të thotë se nëse është e nevojshme kontrollet kufitare midis dy vendeve të BE-së mund të fillojnë sërish.

Polonia dhe Sllovakia janë të dyja anëtarë të zonës Shengen pa viza, që do të thotë se normalisht nuk ka kontrolle të rregullta kufitare dhe vetëm kontrolle të rastësishme të kufizuara.

Por, disa vende të BE-së kanë vendosur vazhdimisht kontrolle të përkohshme kufitare për të goditur emigracionin ilegal.

Varshava i njoftoi kontrollet më 4 tetor