Zvicra ka hedhur poshtë kërkesën për marrjen e të drejtës për të votuar nga personat e moshës 16 vjeç. Dhoma e Përfaqësuesve e Zvicrës refuzoi sot një projektligj që do t’u jepte qytetarëve të drejtën e votës në zgjedhje që nga mosha 16 vjeçare.

Kundër propozimit votuan 106 deputetë, ndërsa pro tij 84 prej tyre.

Kohët e fundit në qershor 2023, Dhoma e Përfaqësuesve ishte shprehur në favor të hartimit të një projektligji – me 98 vota kundër 93 kundër. Në përbërjen e saj të re pas zgjedhjeve federale të tetorit, tani ka mbizotëruar një shumicë e qendrës së djathtë.

Dhoma e Përfaqësuesve paraprakisht kishte votuar tri herë në favor të moshës së votimit 16 vjeç, ndërsa komisioni i institucioneve politike e kishte votuar kundër çdo herë.Ligjvënësi zviceran Piero Marchesi argumentoi në emër të komisionit e drejta për të votuar në moshën 16 vjeç do të binte ndesh me të drejtat dhe detyrat civile dhe penale të shtetasve zviceranë që nga mosha 18 vjeç.