Midis 13 dhe 18 Nëntorit 2023, autoritetet e zbatimit të ligjit në të gjithë Europën bashkuan forcat duke synuar trafikun e armëve të zjarrit, trafikun e drogës, kontrabandën e emigrantëve dhe trafikimin e qenieve njerëzore dhe rrjetet kriminale gjatë harkut të ditëve të veprimit të përbashkët në Europën Juglindore.

Gjithsej, 26 vende në të gjithë Europën, të mbështetur nga Europol, Eurojust, Frontex, INTERPOL dhe një sërë strukturash ndërkombëtare, morën pjesë në këto aktivitete operacionale të koordinuara në shkallë të gjerë.

Spanja koordinoi aktivitetet operacionale, ndërsa Europoli koordinoi shkëmbimin e informacionit operacional ndërmjet palëve të përfshira.

EMPACT përfshiu kontrolle të intensifikuara në kufijtë e jashtëm të BE-së dhe operacione speciale në vendet e përfshira. Policia, xhandarmëria, rojet kufitare, autoritetet doganore dhe njësitë kombëtare të përfshira në luftën kundër krimit të organizuar në të gjithë Europën bashkëpunuan me EMPACT.

Qasja e udhëhequr nga inteligjenca dhe koordinimi operacional ndërkufitar përfshinin përpjekje të përbashkëta nga më shumë se 22 000 oficerë nga autoritetet pjesëmarrëse. Operacioni u koordinua nga një qendër koordinimi ndërkombëtare e krijuar në Shkup, Maqedonia e Veriut, ku oficerët që përfaqësonin këto autoritete ishin të pranishëm për të lehtësuar bashkëpunimin ndërkombëtar dhe për t’iu përgjigjur nevojave operacionale në terren.

Shkëmbimi i informacionit çoi në hapjen e 121 çështjeve të reja kundër rrjeteve kriminale.

Europol koordinoi shkëmbimin e informacionit operacional dhe mbështeti koordinimin operacional. Europol gjithashtu vendosi ekspertë në terren për të ofruar mbështetje analitike në kohë reale për operativët në terren.

Holanda vendosi dy ekipe me pajisje speciale skanimi në pikat e kalimit kufitar në Greqi dhe Mal të Zi. Frontex dërgoi ekspertë dhe pajisje në kufijtë e jashtëm.

Rezultatet gjatë 2023

-22 488 oficerë të përfshirë

-Nisja e 163 hetimeve

-Kontroll në 288 774 subjekte

-215 273 persona janë marrë në pyetje

-Janë kontrolluar 67 277 automjete

-5 225 paketa/pako postare të kontrolluara

-Janë kontrolluar 999 ambiente

-566 të arrestuar (218 në lidhje me kontrabandën e emigrantëve, 186 në lidhje me trafikun e drogës, 69 në lidhje me trafikun e armëve të zjarrit, 89 në lidhje me krime të tjera)

-Janë identifikuar 114 dokumente të falsifikuara

Janë sekuestruar

310 armë (84 armë automatike, 65 pistoleta, 59 pushkë, 22 granatahedhës, 16 revolerë, 7 karabina, 6 armë gjahu, 2 pistoleta, 42 të tjera)

Pothuajse një ton drogë duke përfshirë 626 kg kokainë, pothuajse 300 kg kanabis, heroinë dhe bimë marihuane.

Vendet dhe organizatat pjesëmarrëse

Shtetet Anëtare të BE-së: Austria, Bullgaria, Kroacia, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Italia, Luksemburgu, Holanda, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovenia, Spanja dhe Suedia.

Vendet jashtë BE-së: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Serbia, Turqia, Ukraina dhe Mbretëria e Bashkuar.

Agjencitë e BE-së: Europol, Eurojust dhe Frontex.

/abcnews.al