Mjafton një kërkim i shkurtër në internet për të zbuluar disa nga “superushqimet” më të fundit që janë ndër më të fuqishmet për forcimin e sistemit imunitar. Kështu mund të keni dëgjuar edhe për barin e grurit, por e dini se çfarë është bari i grurit dhe a është vërtetë një superushqim për sistemin tuaj imunitar? Le të eksplorojmë më thellë në këtë artikull vetitë e kësaj bime dhe ku mund ta gjeni në treg.

Çfarë është Bari i Grurit?

Bari i grurit, ose pshyllium, është një bimë e njohur për gjethet e saj të holla që përmbajnë një lloj të veçantë të fibre të njohur si fibra e psylliumit. Kjo bimë rritet kryesisht në vende si India dhe Pakistani dhe është përdorur për shekuj në mjekësinë tradicionale për të trajtuar shumë probleme të shëndetit, përfshirë problemet me sistemin tretës dhe konstipationin.

Vlerat ushqyese të Barit të Grurit

Bari i grurit është një burim i pasur fibrash dhe disa ushqyes të tjerë të rëndësishëm. Disa nga përfitimet më të njohura të barit të grurit janë:

1. Përmirëson Sistemin Tretës: Bari i grurit është i njohur për aftësinë e tij për të përmirësuar funksionin e sistemit tretës. Fibrat e psylliumit mund të ndihmojnë në uljen e konstipacionit.

2. Mban Peshën e Shëndetshme: Për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, bari i grurit mund të ndihmojë në menaxhimin e peshës së trupit duke ju shtuar ndjesinë e ngopjes më shpejt gjatë vakteve tuaja.

3.Kontrollon Nivelin e Sheqerit në Gjak: Në disa studime, bari i grurit ka treguar se ndihmon në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak, veçanërisht tek personat me diabet.

4. Forcon Sistemin Imunitar: Për t’u kthyer tek tema kryesore të këtij artikulli, bari i grurit është prezantuar si një ushqim që mund të ndihmojë në forcimin e sistemit imunitar. Kjo është për shkak të faktit se sistemi imunitar është lidhur ngushtë me sistemin tretës. Një sistem tretje i shëndetshëm mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të sistemit imunitar.