Drejtorët Ekzekutiv të Bankës Botërore zgjodhën sot Ajay Banga si Presidentin e Bankës Botërore për një mandat pesëvjeçar duke filluar nga 2 qershor 2023.

Ajay Banga së fundmi shërbeu si Zëvendës Kryetar në General Atlantic. Më parë, ai ishte President dhe CEO i Mastercard, një organizatë globale me afro 24,000 punonjës. Nën udhëheqjen e tij, MasterCard nisi Qendrën për Rritje Gjithëpërfshirëse, e cila avancon rritjen e barabartë dhe të qëndrueshme ekonomike dhe përfshirjen financiare në mbarë botën. Ai ishte Kryetar Nderi i Dhomës Ndërkombëtare të Tregtisë, duke shërbyer si Kryetar nga 2020-2022. Ai u bë këshilltar i fondit të përqendruar në klimën e General Atlantic, BeyondNetZero, në fillimin e tij në vitin 2021. Banga shërbeu si Bashkëkryetar i Partneritetit për Amerikën Qendrore, një koalicion organizatash private që punon për të avancuar mundësitë ekonomike në të gjithë popullatat e pashërbyera në El Salvador , Guatemala dhe Hondurasi. Ai ishte më parë në bordet e Kryqit të Kuq Amerikan, Kraft Foods dhe Dow Inc.

Ajay Banga është një bashkë-themelues i Institutit të Gatishmërisë Kibernetike dhe ishte nënkryetar i Klubit Ekonomik të Nju Jorkut. Ai u nderua me Medaljen e Shoqatës së Politikës së Jashtme në 2012, Çmimin Padma Shri nga Presidenti i Indisë në 2016, Medaljen e Nderit të Ellis Island dhe Çmimin e Lidershipit Global të Këshillit të Biznesit për Mirëkuptim Ndërkombëtar në 2019, dhe Miqtë e Dalluar të Shërbimit Publik të Singaporit Ylli në 2021.

Drejtorët Ekzekutivë ndoqën procesin e përzgjedhjes të rënë dakord nga aksionerët në vitin 2011. Procesi përfshinte një emërim të hapur, të bazuar në merita dhe transparent, ku çdo shtetas i anëtarësimit të Bankës mund të propozohej nga çdo Drejtor Ekzekutiv ose Guvernator nëpërmjet një Drejtori Ekzekutiv. Kjo u pasua më pas nga një analizë e plotë dhe një intervistë gjithëpërfshirëse e z. Banga nga Drejtorët Ekzekutivë.

Bordi pret të punojë me z. Banga në procesin e Evolucionit të Grupit të Bankës Botërore , siç u diskutua në Takimet e Pranverës së Prillit 2023, dhe mbi të gjitha ambiciet dhe përpjekjet e Grupit të Bankës Botërore që synojnë të trajtojnë sfidat më të vështira të zhvillimit me të cilat përballen vendet në zhvillim.

Presidenti i Grupit të Bankës Botërore është gjithashtu Kryetar i Bordit të Drejtorëve Ekzekutiv të Bankës Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim (IBRD). Presidenti është gjithashtu kryetar ex officio i Bordit të Drejtorëve të Shoqatës Ndërkombëtare të Zhvillimit (IDA), Korporatës Ndërkombëtare Financiare (IFC), Agjencisë Shumëpalëshe të Garancisë së Investimeve (MIGA) dhe Këshillit Administrativ të Qendrës Ndërkombëtare për Zgjidhjen e Investimeve Mosmarrëveshjet (ICSID).

Previous articleVrau 1 dhe plagosi 3 në një objekt shëndetësor, publikohet fotoja e autorit të dyshuar, policia në kërkim të tij
Next articlePolicia greke ka arrestuar një 21-vjeçar shqiptar