Toto Cutugno, një nga interpretuesit më të mëdhenj të muzikës italiane, ka ndërruar jetë sot rreth orës 16:00 në spitalin San Raffaele në Milano.

Vdekja e kantautorit, i cili sapo kishte mbushur 80 vjeç në korrik, u raportua për ANSA nga menaxheri i tij Danilo Mancuso, i cili shpjegoi se si “pas një sëmundjeje të gjatë, kushtet e këngëtarit ishin përkeqësuar muajt e fundit”.

Cutugno ishte një nga interpretuesit italianë më të njohur në shkallë globale, fituesi i Eurovision Song Contest 1990 me këngën e tij “Insieme: 1992”.

Ai ishte gjithashtu një nga kantautorët italianë më të suksesshëm të të gjitha kohërave, duke shkruar për artistë si Dalida, Adriano Celentano dhe Domenico Modugno. Cotugno konsiderohej një ambasador i vërtetë i muzikës italiane në botë, veçanërisht në vende si Rumania, Spanja, Turqia, Gjermania dhe Rusia. Kënga e tij “L’Italiano”, e publikuar në vitin 1983, është përkthyer në shumë gjuhë dhe konsiderohet simbol i kulturës dhe identitetit italian.

Toto Cutugno mori pjesë pesëmbëdhjetë herë në Festivalin e Muzikës në Sanremo, por ai fitoi vetëm një herë, në vitin 1980, me këngën “Solo noi”. Ai gjithashtu doli i dyti gjashtë herë, me këngët si “Serenata”, “Figli”, “Emozioni” dhe “Le mamme”. Ai shpesh quhet “i dyti i përjetshëm” i Sanremos, një mishërim i gjallë i fjalës së urtë, “gjithmonë shoqëruese e nuses, kurrë nuse”, por ai gjithmonë e merrte ngacmimin me ironi dhe hir.

Ai ishte shumë i popullarizuar me italianët në vende të ndryshme të botës, veçanërisht në mesin e italianëve amerikanë të cilët vlerësuan këngët e tij që festojnë rrënjët dhe trashëgiminë e tyre. Në zonën metropolitane të Nju Jorkut ai shfaqej shpesh në New York City dhe Atlantic City, ku luante në mënyrë rutinore për një audiencë entuziaste në një shtëpi të mbushur plot.