Rrjeti i Zbatimit të Krimeve Financiare të SHBA (FinCEN).

Më 6 tetor, forcat ligjzbatuese kryen më shumë se 40 bastisje shtëpish, arrestuan 37 të dyshuar (2 në Austri, 11 në Greqi, 23 në Spanjë dhe 1 në Mbretërinë e Bashkuar) dhe sekuestruan 13 makina luksoze.

Veprimet pasuese çuan në ngrirjen e 87 llogarive bankare me vlerë 1.3 milion €.

MBI 12 milionë € të pastruar përmes pagesave

Organizata kriminale, e formuar kryesisht nga shtetas grekë, krijoi kompani guaskë në Shtetet e Bashkuara dhe hapi llogari bankare për këto kompani.

Për të fituar besimin e institucioneve financiare, anëtarët e rrjetit kriminal bënë transferime në llogaritë me bazë në SHBA nga vende të ndryshme në BE.

Bazuar në këtë besim, bankat me bazë në SHBA lëshuan karta debiti dhe krediti për këto llogari. Shitësit me pakicë në mashtrim, shumica e të cilëve ishin në Spanjë, përdorën kartat e pagesave për të financuar shumat e kredituara të disponueshme në karta. Për të pastruar fondet e vjedhura, ata i transferuan ato në llogari të ndryshme bankare, në pronësi të anëtarëve të rrjetit kriminal të vendosur në disa vende të BE-së.

Më shumë se 50 institucione financiare amerikane u bënë viktima të këtyre aktiviteteve mashtruese duke humbur mbi 12 milionë €.

Europol lehtësoi shkëmbimin e informacionit, koordinimin operacional dhe siguroi mbështetje analitike për këtë hetim të gjatë tetë muajsh.

Gjatë operacionit, Europol ngriti një qendër koordinimi në selinë e saj me përdorimin e një postë komanduese virtuale për të mundësuar oficerët e ndërlidhjes nga vendet e përfshira, ekspertët e Europol dhe një përfaqësues nga Eurojust për të koordinuar aktivitetet operacionale.

Europol gjithashtu vendosi një analist në Greqi për të siguruar mbështetje analitike në kohë reale për hetuesit në terren.

Operacioni u mbështet edhe nga Task Forca e Përbashkët e Veprimit për Krimin Kibernetik (J-CAT) në Europol.

Rezultatet e operacionit:

105 të dyshuar të arrestuar

88 shtëpi të kontrolluara

87 llogari me më shumë se 1.3 milion € të ngrira

406 000 euro cash të sekuestruara

14 automjete luksi të sekuestruara 19 urdhër-arrestetë ekzekutuara

Ora news

Previous articleNënshkruhet kontrata për ndërtimin e hekurudhës Tiranë-Durrës, Rama: Investim strategjik që hap kapitullin e Rilindjes së…
Next articleRezulton pozitive me mutacionin e ri, mediat gjermane: 22 vjeçarja shqiptare sapo ishte kthyer nga Shqipëria