Pas negociatave të gjata, koalicioni i formuar në Gjermani ra dakord për detajet përfundimtare të legalizimit të kanabisit.

“Ligji për legalizimin e kanabisit mund të hyjë në fuqi më 1 prill”, thanë nënkryetarët e grupit përgjegjës për politikën e drogës pas raundit të fundit të negociatave në Berlin, raporton agjencia gjermane e lajmeve DPA.

Në vendim thuhet se rregulloret janë një pikë kthese e vërtetë për një politikë moderne të drogës që forcon parandalimin dhe përmirëson mbrojtjen e shëndetit, fëmijëve dhe të rinjve. Ligji tani duhet të miratohet në Bundestag në shkurt. Me marrëveshjen e ekspertëve të grupit parlamentar, miratimi konsiderohet mjaft i sigurt, edhe nëse disa deputetë të SPD-së kanë njoftuar se do ta votojnë kundër.

Ndalimi i kanabisit ka mbi 40 vjet. Shitja dhe kultivimi ishin të ndaluara me ligj në vitet 1970 dhe fillim të viteve 1980.

Tani, më 1 prill, kanabisi duhet të hiqet nga lista e substancave të ndaluara në Ligjin për Drogat Narkotike.

Kultivimi në shtëpi dhe posedimi i sasive të caktuara të drogës do të lejohet për të rriturit nga 1 prilli 2024. Kultivimi kolektiv duhet të jetë i mundur nga 1 korriku.

Megjithatë, rritja e konsumit të kanabisit mund të ndikojë në sigurinë e trafikut, edhe nëse ka kufizime në konsum, siç është rasti me alkoolin, paralajmëron sindikata CDU/CSU./abcnews.al