iPhone 15 i prezantuar së fundmi dhe modelet e tij të ndryshme kushtojnë midis 849 dhe 1299 franga.

Sipas një analize të Picodi.com, indeksi i iPhone 2023 zbulon se sa ditë duhet të punojnë njerëzit në vende të ndryshme që të mund të përballojnë iPhone 15 Pro të ri për 1079 franga.

Modeli i krahasimit përdor pagat mesatare përkatëse dhe çmimin lokal të iPhone. Është e rëndësishme të theksohet: Studimi përdor pagat mesatare mujore neto, që do të thotë se numrat nuk marrin parasysh koston e jetesës, shkruan swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Dallimet midis vendeve janë të mëdha. Edhe pse Zvicra renditet në fund, ajo është në krye të listës. Banorit të përmendur në statistika i duhet të punojë vetëm 4.2 ditë që të mund të përballojë iPhone-in e ri. Pas tyre vijnë amerikanët me rreth një ditë më shumë (5,3) dhe Australia me dy ditë më shumë (6,3) se zviceranët.

Njerëzit në vendet fqinje, si Gjermania, duhet të punojnë dyfish më shumë se njerëzit në Zvicër, në mënyrë që të mund të blejnë iPhone-in më të fundit. Italianët, në fakt, duhet të bëjnë rreth katër herë më shumë.

Vendet me të ardhura më të ulëta janë në Azi ose në Amerikën e Jugut. Turqve u duhet të punojnë më të gjatë, pasi atyre do t’u duhen rreth katër muaj për të kursyer mjaftueshëm para për një iPhone.

Njerëzit në Filipine kanë nevojë për pak më pak se tre muaj, brazilianët pak më shumë se dy muaj.

Sidoqoftë, zviceranët kanë një avantazh të habitshëm çmimi krahasuar me vendet e tjera këtë vit. Disa modele të iPhone 15 janë më të lira se paraardhësit e tyre. iPhone 15 Pro, për shembull, kushton 1079 franga, 100 franga më pak se iPhone 14 Pro.