Gjalpi është një nga nënproduktet e qumështit më të përdorura

Ai përmban vitamina A, E, K, D dhe selenium, një mineral i rëndësishëm dhe antioksidant më i fuqishëm se hudhra.

Pavarësisht këtyre vlerave ai konsiderohet i dëmshëm për shkak të niveleve të larta të kolesterolit që përmban.

Gjalpi përmban 49 për qind yndyrna të ngopura, por nuk përmban yndyrë të rafinuara.

Këto yndyrna janë të pranishme tek margarinat e llojeve të ndryshme dhe janë shumë më të dëmshme.

Disa studime faktojnë se për shkak të sasisë së yndyrnave të rafinuara që përmban margarina, mjafton një molekulë e vetme që ajo të konsiderohet si një material plastik.

Përmbajtja e këtyre yndyrnave e bën margarinën të zonjën të bllokojë shumë shpejt arteriet dhe të shkaktojë atak në zemër.

Industria e margarinës ka shpikur formula të reja, duke ulur nivelin e yndyrnave të pangopura dhe duke shtuar përbërës më pak të dëmshëm.

Pavarësisht përpjekejeve për prodhimin e një margarine më të shëndetshme, gjalpi është një produkt më cilësor.

Ai vepron më mirë se margarina apo vaji i palmës që kohët e fundit është i pranishëm kudo.

Problemi qëndron tek sasia totale e gjalpit që ju konsumoni gjatë ditës.

Një i rritur, me peshë mesatare, për të mos rrezikuar aspak shëndetin e tij mund të marrë deri në 70 gram yndyrë, nga të cilat maksimumi 22 të ngopura.

Nëse zgjedhim cilësinë dhe sasinë e yndyrnave që marrim gjatë ditës, mund të rrimë të qetë dhe të shijojmë mëngjesin tonë me bukë, një shtresë krejt të hollë me gjalpë dhe reçel.

Për çdo gatim tjetër, gjalpi duhet të zëvendësohet me vaj ulliri ekstra të virgjër, i cili është një nga produktet më të shëndetshme që ekziston./AgroWeb.org