Ndryshimet klimatike të shkaktuara nga shpërthimi i vullkaneve të shumta rreth 65 milionë vjet më parë janë shkaku kryesor i zhdukjes së dinozaurëve nga faqja e dheut, sipas shkencëtarëve nga Universiteti McGill në Montreal.

Duke studiuar shkëmbinjtë dhe depozitat e gurëve të vendeve vullkanike në Indi, Britaninë e Madhe dhe Suedi, si dhe testet laboratorike, shkencëtarët kanë arritur në njohurinë se 200,000 vjet para zhdukjes së dinozaurëve, shpërthimet lëshuan sasi të mëdha squfuri dhe fluori në planet, shkruan Science Daily.

Sasi të mëdha të këtyre gazrave, veçanërisht squfurit, shkaktuan ftohje globale, si pasojë e së cilës vendi hyri në periudhën klimatike të të ashtuquajturit dimër vullkanik.

Për shkak të një ndryshimi relativisht të papritur në përbërjen e atmosferës dhe një numri të madh shpërthimesh, dimra të tillë zgjatën për dekada

Paqëndrueshmëri të tilla klimatike janë shkaku më i mundshëm i vdekjes së shumë bimëve dhe kafshëve, si dhe vetë dinozaurëve, thekson një nga autorët e këtij studimi, Don Baker.

Pretendimet e reja të shkencëtarëve nga Universiteti McGill kundërshtojnë mendimin tashmë të pranuar përgjithësisht se zvarranikët e mëdhenj u fshinë nga faqja e tokës për shkak të rënies së një asteroidi rreth 10 kilometra në madhësi, i cili 66 milion vjet më parë u përplas me tokën.

Me atë rast u krijua një krater me diametër prej 180 kilometrash.

Pasoja e drejtpërdrejtë e një katastrofe të tillë, sipas shkencës konvencionale, ishte zhdukja e 75 për qind e të gjitha bimëve dhe kafshëve që jetonin në planet në atë kohë.