Hetimi i kryer në bashkëpunim nga ekipet hetimore italiane, shqiptare dhe europiane do të kishte bërë të mundur zbulimin e një rrjeti kompleks ndërkombëtar të trafikantëve të drogës që vepronin në zonën e Barit. Drejtoria e Hetimit Antimafia ekzekutoi 19 urdhra ndalimi të lëshuara nga Bari. Prokuroria e Përgjithshme kundër po aq të tjerëve dënoi përfundimisht me burgim deri në 11 vjet e 6 muaj burgim për trafik ndërkombëtar droge, pas vendimit të Gjykatës së Lartë të Kasacionit të 14 dhjetorit të kaluar.

Masat rrjedhin nga rezultatet e operacionit ‘Kulmi’ të nisur nga Qendra Operacionale e Barit e Dia-s si pjesë e një ekipi të përbashkët hetimor të krijuar në vitin 2017 me Drejtorinë e Qarkut Antimafia të kryeqytetit pulian, Zyrën e Prokurorit Special kundër korrupsionit dhe krimi i organizuar i Republikës së Shqipërisë (Spak) dhe Eurojust-it, të cilat bënë të mundur çmontimin e një organizate të fuqishme kriminale transnacionale të trafikantëve të drogës që vepronin në zonën e Barit, me degë jo vetëm në territorin shqiptar, por edhe në Pulia dhe Bazilikatë. të italianëve dhe shqiptarëveOperacioni, në zhvillimin e tij, kishte lejuar ndër të tjera arrestimin e 27 bashkëpunëtorëve dhe sekuestrimin e mbi 3.3 ton drogë (marihuanë, kokainë dhe heroinë)..