Nëse keni dëgjuar ndonjëherë për Liqenin Natron, me siguri e dini se nuk duhet të notoni në të ose të pini prej tij. 

Ky liqen i Tanzanisë është i ngjyrosur në të kuqe të ndezur dhe portokalli dhe është një nga pamjet më unike që do të shikoni ndonjëherë, por fatkeqësisht është gjithashtu jashtëzakonisht i rrezikshëm.

Liqeni mund të gjendet në Tanzaninë veriore, pranë Kenisë dhe përmban shumë karbonat alkaline dhe natriumi. Kjo është ajo që e bën ujin kaq shumë të kripur dhe i jep emrin liqenit. Uji është gjithashtu vazhdimisht në një temperaturë prej rreth 40-60 gradë Celsius për shkak të klimës dhe faktit që uji i liqenit vjen nga një burim i nxehtë.

Arsyeja pse uji është kaq i kuq është sepse vetëm një sasi e kufizuar krijesash mund të lulëzojnë në këtë mjedis të nxehtë dhe të kripur. Një krijesë që absolutisht ka nevojë për atë është një mikroorganizëm i quajtur cianobakteri, i cili ka pigment që ngjyros ujin në të kuqe në pjesët e thella dhe portokalli në pjesët e cekëta. 

Sado tërheqës të duket liqeni, uji ka aq shumë kimikate në të sa do t’ju djegë lëkurën dhe sytë. Nëse një krijesë e pi atë, ndoshta do të pësojë dëmtime të rënda qelizore dhe nervore, duke çuar në vdekje. Sa herë që një krijesë përplaset në liqen, ajo ngec në çast. Ndërsa duket sikur ato janë kthyer në gurë, në fakt është më e krahasueshme me mumifikimin.

Për disa arsye, miqtë tanë të mirë, flamingot gjithashtu kanë shumë pak probleme me toksicitetin e liqenit dhe Liqeni Natron madje është bërë një terren shtues për miliona flamingo të rrezikuar. Në fakt, shumica e flamingove të lindur në botë lindin rreth liqenit Natron. Arsyeja kryesore pse u pëlqen është sepse liqeni formon një barrierë mjaft të fortë midis grabitqarëve dhe foleve të tyre, dhe flamingot gjithashtu duan shijen e cianobaktereve. Në fakt, ngrënia e cianobaktereve është ajo që u jep flamingove ngjyrën e tyre rozë!

Pavarësisht se Liqeni Natron është një kurth vdekjeje për shumë kafshë në baza javore, duhet thënë se funksioni dhe vlera e tij ekologjike nuk mund të nënvlerësohet. Krijon një pjesë unike të biodiversitetit që nuk shihet askund tjetër në këtë planet dhe lejon që popullata e flamingove të lulëzojë aty ku përndryshe do të zhdukeshin nga sulmet nga grabitqarët. 

FOTO GALERI

1/7

Previous articleI nxehti afrikan sërish në Shqipëri! Në fundjavë do kemi mot me shi dhe temperatura shumë të larta
Next articleE kërkonte Bayerni, surpriza e Botërorit zgjedh milionat e Arabisë