Një letër e re që pretendon lidhjen e Departamentit të Policisë së Qytetit Neë York me vrasjen e udhëheqësit të të drejtave civile Malcolm X u bë publike një ditë para 56 vjetorit të vdekjes së tij.

Tre burra u dënuan në këtë çështje, por tani një kushëri i Ray Ëood – i cili ishte një oficer i fshehtë policie në atë kohë – ka dalë duke pretenduar prova të reja.

Malcolm X u qëllua për vdekje në Audubon Ballroom në 21 Shkurt 1965. Të shtunën, kushëriri i Ëood, Reggie, ndau një letër rrëfimitë një  ish-polici nënshkruar më 25 janar 2011, duke pretenduar përgjegjësinë për të siguruar detajet e sigurisë së Malcom X të arrestuar disa ditë para vrasjes.

“Detyra ime ishte të depërtoja në organizatat e të drejtave civile në të gjithë Qytetin e Neë Yorkut, për të gjetur prova të veprimtarisë kriminale, kështu që FBI mund të diskreditonte dhe arrestonte drejtuesit e saj,” deklaroi Ëood në letër. “Nën drejtimin e administruesve të mi më thanë të inkurajoja udhëheqësit dhe anëtarët e grupeve të të drejtave civile të kryenin veprime të rënda.”

Në letrën e tij, ish-oficeri pretendoi që veprimet e tij ishin bërë nën detyrimin dhe frikën e hakmarrjes. Ai nënshkroi letrën dhe udhëzoi kushëririn e tij që ta mbante informacionin deri pas vdekjes së tij.

Reggie Wood tha se ish-oficeri rrëfeu përfshirjen e tij në 2011 kur ai besonte se një kancer në përkeqësim do t’i merrte jetën. Në fund të fundit ai kaloi në falje dhe jetoi deri në Nëntor 2020.

“Për 10 vjet, unë e kam kryer këtë rrëfim fshehurazi nga frika se çfarë mund të ndodhë me familjen time dhe veten time nëse qeveria zbulon atë që unë dija,” tha Reggie Wood.

Tre bijat e Malcolm X – Qubiliah, Ilyasah dhe Gamilah Shabazz – u bashkuan me avokatin e të drejtave civile Ben Crump duke kërkuar që zyrtarët të rihapin çështjen nën dritën e “provave të reja” të Ëood të paraqitura të shtunën.

“Disa muaj më parë, Prokurori i Manhattan filloi një rishikim të hetimit dhe ndjekjes penale që rezultoi në dy dënime për vrasjen e Malcom X. NYPD ka siguruar të gjitha rekordet në dispozicion në lidhje me atë rast tek Prokurori i Qarkut, ” tha NYPD në një deklaratë.

(E.H/Faxweb.al)