Një variant i ri Covid po shkakton shqetësim tek shkencëtarët për shkak të numrit të madh të mutacioneve. Ky variant është zbuluar në disa vende të botës së fundmi edhe në Londër.

Varianti, i quajtur BA.2.86, është zbuluar përmes sekuencës gjenetike, edhe pse vetëm një pjesë e vogël e sekuencave të tilla janë raportuar deri më tani.  Rasti i pari u raportua në Izrael, me variantin Eris, që kur u zbulua në Danimarkë dhe SHBA.

Ngjashmëria e sekuencave gjenetike në vende të ndryshme nënkupton një shfaqje relativisht të fundit dhe rritje të shpejtë, megjithëse kjo është ende një analizë në tentativë duke pasur parasysh numrin e vogël të sekuencave që janë shfaqur aktualisht.

Organizata Botërore e Shëndetësisë njoftoi të enjten se BA.2.86 i quajtur BA.X tashmë është një “variant nën monitorim”,  ndërsa Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë raportuar në mënyrë të ngjashme se po e vëzhgojnë nga afër variantin pasi ai u zbulua në Michigan.

Përveç pyetjeve të pazgjidhura mbi ashpërsinë e variantit, është e paqartë nëse ai do të jetë një formë dominuese e virusit.

Është gjithashtu po aq e paqartë nëse BA.2.86 shkakton sëmundje më të rënda, por zbulimi i tij në disa vende i ka vënë tashmë shkencëtarët në gatishmëri

Prof Francois Balloux, drejtor i Institutit të Gjenetikës UCL, tha se BA.2.86 ishte lloji më ‘i mrekullueshëm” i Covid që bota ka dëshmuar që nga shfaqja e Omicron.

“Skenari më i besueshëm është se linja e gjakut fitoi mutacionet e saj gjatë një infeksioni afatgjatë në një person me imunitet të kompromentuar më shumë se një vit më parë dhe më pas u përhap përsëri në komunitet,” tha ai.

“BA.2.86 që atëherë me siguri ka qarkulluar në një rajon të botës me mbikëqyrje të dobët virale dhe tani është eksportuar në mënyrë të përsëritur në vende të tjera në botë.”

Balloux shtoi se faktor është varianti i ri në krahasim me nën variantet e tjera të Omicron do të bëhej më e qartë në javët e ardhshme.

“Asgjë nuk dihet në këtë fazë për transmetueshmërinë dhe virulencën e saj të brendshme. Apriori, nuk pritet të sillet ndryshe nga shtamet aktuale të Omicron në qarkullim“, tha ai.

Prof Tom Wenseleers, një biolog evolucionar në Universitetin Katolik të Leuven në Belgjikë, ishte dakord.

“Do të isha shumë i befasuar nëse nivelet e larta të imunitetit të popullsisë nuk do të vazhdonin të na mbronin mirë kundër sëmundjeve të rënda. Por në tërësi do të thosha se është relativisht e mundshme që ky variant mund të shkaktojë një valë infeksioni, edhe pse tani për tani është e pamundur të thuhet saktësisht se sa e madhe do të jetë dhe çfarë ndikimi do të jetë në shtrimet në spital”, tha ai.

Prof Rowland Kao, epidemiolog në Universitetin e Edinburgut, tha se shfaqja e një varianti të ri dhe shqetësimi për të nuk ishte një surprizë. “Por,” shtoi ai, “nuk do të thotë që ne jemi të përgatitur mirë për të.”

Ndër çështje të tjera, Kao tha se Covid duket se është në rritje edhe një herë, me shtrimet në spital që janë gjithashtu në rritje. Kjo, shtoi ai tregon, pa prova laboratorike, se varianti i ri është një faktor.

“Ne duhet të presim që kombinimi i zakonshëm i kthimit të vjeshtës, me shkollat, universitet dhe përfundimi i pushimeve dhe kthimi në punë, do të luajë  rol, për të pasur një panoramë më të qartë të situatës,” tha Kao.

“Plus se pjesa më e madhe e vaksinimeve janë bërë disa kohë më parë, dhe madje, edhe më të cenuarit ka të ngjarë t’i afrohen pikës ku mbrojtja imune po zbehet.”

/abcnews.al