Fosilet e një grabitqari të pazakontë me dhëmbë saber që jetoi gjatë ngjarjes më të keqe të zhdukjes masive në Tokë, po zbulojnë se sa të paqëndrueshme ishin gjërat për kafshët gjatë “Vdekjes së Madhe”.

Një seri supervullkanesh në Euroazi shpërtheu 250 milionë vjet më parë në fund të epokës Permian, duke dëbuar gazrat serrë dhe duke shkaktuar ndryshime katastrofike klimatike.

Planeti u ngroh dhe oksigjeni u ul në oqeane dhe atmosferë dhe rreth 90% e jetës në Tokë u zhduk, duke krijuar skenën që dinosaurët të shfaqen dhe të sundojnë planetin deri në zhdukjen e tyre 66 milionë vjet më parë.

Por ngjarja e zhdukjes masive të Permianit nuk ndodhi brenda natës. Në vend të kësaj, ajo u shpalos mbi 1 milion vjet, duke i bërë studiuesit ta quajnë ngjarjen “Vdekja e Madhe”.

Fosilet Inostrancevia në terren.

Të dhënat fosile veprojnë si një kapsulë kohore dhe kockat zbulojnë kafshët e ndryshme që luftuan për mbijetesë ndërsa mjediset e tyre ndryshonin rreth tyre. Një nga ato krijesa ishte Inostrancevia me dhëmbë saber, një paraardhës i gjitarëve me madhësi tigri që, me lëkurën e një rinoceronti ose elefanti, dukej paksa si një zvarranik.

Shkencëtarët zbuluan për herë të parë fosilet e dy ekzemplarëve në 2010 dhe 2011 në pellgun Karoo në Afrikën e Jugut. Pas vitesh përgatitjeje të fosileve, pastrimi, bashkimi i tyre si një enigmë dhe stabilizimi i tyre me kazma dhe stërvitje, studiuesit më në fund ishin në gjendje të studionin krijesën në detaje.

Fosilet e mëdha, duke përfshirë kafkat, brinjët, rruazat dhe kockat e këmbëve, befasuan ekipin sepse dukej se i përkisnin Inostrancevia, një nga grabitqarët e parë me dhëmbë saber në planet, fosilet e të cilit ishin gjetur ndonjëherë vetëm në Rusi. Gjetjet e studiuesit u botuan të hënën në revistën  Current Biology.

Vendndodhja në terren ku u gjetën Inostrancevia (një fermë e quajtur Nooitgedacht në Provincën e Shtetit të Lirë të pellgut Karoo të Afrikës së Jugut).

Për 100 vitet e fundit, shkencëtarët mendonin se Inostrancevia jetonte vetëm në Hemisferën Veriore, dhe një grup tjetër i grabitqarëve të paraardhësve të gjitarëve jetonte në hemisferën jugore. Duke jetuar gjatë një kohe të trazirave të mëdha, Inostrancevia arriti të migronte 7000 milje nëpër superkontinentin Pangea dhe të bëhej një grabitqar në një mjedis tjetër përpara se të zhdukej përfundimisht.

Ndërsa pellgu përfaqëson vetëm atë që po ndodhte në një pjesë të botës në atë kohë, fosilet zbulojnë se si situata e Inostrancevia parashikonte atë që do të vinte pasi rolet themelore brenda ekosistemeve do të zhvendoseshin për shkak të specieve në zhdukje. Ishte më e ndërlikuar sesa kur një goditje asteroidi zhduku dinosaurët, duke çuar në rritjen e gjitarëve.

Të dhënat fosile tregojnë se rreth 251.9 milionë vjet më parë, vija kufitare midis epokës së Permianit dhe epokës Triasike, katër grupe të ndryshme të kafshëve secili prej tyre shërbenin si grabitqarët kryesorë, duke u zhdukur dhe më pas duke u zëvendësuar, tha Kammerer. Kjo është një normë e lartë e qarkullimit brenda disa milion viteve krahasuar me mënyrën se si funksionojnë grupet e kafshëve sot.

Grabitqarët kryesorë janë disa nga më të rrezikuarit kur bëhet fjalë për rrezikun e zhdukjes, sepse ata janë më të ngadaltë për t’u riprodhuar dhe rritur dhe kërkojnë zona të mëdha për bredhje dhe gjueti, si ujqërit në Evropë dhe tigrat në Azi, tha Kammerer.

Fosilet nga Rusia dhe Afrika e Jugut tregojnë një pjesë të historisë së Inostrancevia, por studiuesit duan të dinë se çfarë ndodhi gjatë atij migrimi të madh midis dy zonave. Vende të tjera fosile premtuese në Afrikën veriore mund të plotësojnë ato boshllëqe njohurish dhe të zbulojnë më shumë informacion rreth mënyrës se si jetonin kafshët.

Studimi i asaj që ndodhi gjatë humbjes më të madhe të biodiversitetit të Tokës miliona vjet më parë mund të veprojë si një pasqyrë për atë që po ndodh globalisht tani për shkak të krizës klimatike, thanë studiuesit.