Kualifikimi në Kampionatin Europian të Futbollit, përveçse një rezultat i rëndësishëm sportiv, përfaqëson edhe një mundësi për të siguruar të ardhura të mëdha për Federatën Shqiptare të Futbollit. Vetëm çmimet direkte të përfituara nga UEFA për ekipet pjesëmarrëse fillojnë nga 9.25 milionë euro dhe mund të arrijnë deri në 28.25 milionë euro, në varësi rezultateve. Kampionati Europian pritet të sjellë mundësi të shtuara edhe për sektorë të veçantë të biznesit, si agjencitë e udhëtimit apo bar-restorantet.

të përfitojë një shpërblim prej 8 milionë eurosh, që e çon të ardhurën totale për ekipin fitues në të paktën 25.25 milionë euro, plus të ardhurat nga rezultatet në grupe (e ardhura maksimale do të arrinte në 28.25 milionë euro)

Ekipi që do të renditet i dyti do të marrë një shpërblim prej 5 milionë eurosh, që do ta çonte të ardhurën minimale nga arritja në finale në shumën e 22.25 milionë eurove (e ardhura maksimale llogaritet në 25.25 milionë euro).

Në fakt, të ardhurat maksimale të disponueshme do të jenë më të ulëta krahasuar me Euro 2020, kur ekipi fitues mund të përfitonte deri në 34 milionë euro. Në Euro 2024, shpërblimet e lidhura me rezultatet në secilën fazë do të jenë më të ulëta.

Natyrisht që Shqipëria nuk renditet mes ekipeve favorite për të shkuar deri në fazat e fundit të Kampionatit Europian, por, në rast se Kombëtarja do të befasojë me rezultatet e saj, të ardhurat do të ishin të mëdha dhe mund të përbënin një bazë për të rritur investimet në zhvillimin e futbollit në vend.

Federata Shqiptare e Futbollit është e rezervuar në publikimin e shifrave të pritshme lidhur me të ardhurat që pritet të sjellë pjesëmarrja në Europian dhe për treguesit financiarë në përgjithësi.

Megjithatë, në një intervistë për “Monitor”, Presidenti Armand Duka, shprehet se ky kualifikim do të ketë ndikim shumë të rëndësishëm në të ardhurat e Kombëtares.

Nga ana tjetër, z. Duka nënvizon se pjesëmarrja në kompeticione të tilla ka gjithashtu kosto shumë të mëdha dhe një pjesë e madhe e të ardhurave do të shkojnë pikërisht për të mbuluar këto shpenzime

Çmimet e biletave fillojnë nga 30 euro

Kampionati Europian i Futbollit i vitit 2024 do të zhvillohet nga datat 14 qershor deri më 14 korrik në Gjermani. Sipas shortit të hedhur më datë 2 dhjetor, Shqipëria bën pjesë në grupin B, së bashku me Spanjën, Kroacinë dhe Italinë.

Shqipëria do të debutojë në fazën finale të Kampionatit Europian të vitit 2024 më datë 15 qershor 2024, në ndeshjen përballë Italisë që do të zhvillohet në orën 21:00, në Dortmund.

Ndeshja e dytë, përballë Kroacisë, do të zhvillohet më datë 19 qershor, ora 15:00 në Hamburg. Ndeshja përmbyllëse e fazës në grupe, ku Shqipëria do të ketë përballë Spanjën, do të zhvillohet më datë 24 qershor, ora 21:00, në Dyseldorf.

Për ndeshjet e fazës në grup, çmimet e biletave fillojnë nga 30 euro deri në 200 euro, në varësi të vendndodhjes në stadium. Për fazën në grupe, përjashtim do të bëjë vetëm ndeshja e hapjes së Europianit, ku çmimet nisin nga 50 euro deri në 600 euro.

Në raundin e parë ku luhet me eliminim direkt, atë të tetave të finaleve, çmimet e biletave fillojnë nga 50 euro dhe arrijnë deri në 250 euro. Për raundin e çerekfinaleve, çmimet e biletave nisin nga 60 euro dhe arrijnë deri në 300 euro.

Për gjysmëfinalet, çmimet e biletave variojnë nga 80 euro deri në 600 euro.

Për finalen, çmimet e biletave fillojnë nga 95 euro dhe arrijnë deri në 1000 euro.

Shitja e biletave kryhet online, në një portal të posaçëm të hapur nga UEFA për këtë qëllim. Çdo ekip kombëtar pjesëmarrës kishte një hapësirë të veçantë ku tifozët e interesuar mund të regjistroheshin për të blerë biletat, por afati për t’u regjistruar në portal dhe për të aplikuar për bileta ishte data 12 dhjetor 2023.

Në rastin kur numri i aplikimeve është më i madh se numri i biletave të disponueshme, përzgjedhja do të bëhet me short. Çdo person i regjistruar mund të aplikojë për jo më shumë se 4 bileta në secilën kategori çmimi dhe jo për më shumë se një ndeshje në ditë.

Aplikimet për biletë do të marrin përgjigje brenda datës 31 janar 2024 dhe më tej, aplikuesve të suksesshëm do t’u kërkohet të vijojnë procedurat për pagesën e biletave brenda një afati të caktuar.

Pagesat e biletave mund të kryhen vetëm online, nëpërmjet kartave të pagesave (karta debiti ose krediti Visa dhe Mastercard) ose nëpërmjet platformës Alipay+.

Sipas UEFA, numri i biletave në dispozicion për tifozët e secilës kombëtare do të jetë 10 mijë për ndeshje. Kjo nënkupton se të paktën për fazën e grupeve, biletat në dispozicion të tifozëve të Kombëtares Shqiptare do të jenë rreth 30 mijë.

Megjithatë, biletat mund të sigurohen më tej edhe në fazën e rishitjes së tyre. Për të luftuar tregun e zi të biletave, në pranverë UEFA do të ndërtojë një platformë online të rishitjes së tyre.